Ordu Aybasti hangi boydan?
Türklerin (Oğuzların Çepni kolu) Ordu topraklarına ilk girdiği nokta Aybastı Perşembe Yaylası’dır. 1105’in yaz aylarında Danişmendoğlu Bey Emir Danişmend Gazi komutasındaki 6.000 kişilik ordu ile 70.000 kişilik büyük güç Trabzon Devleti arasında burada çok şiddetli bir savaş yaşanmıştır.
Ordu Aybastı ismi nereden gelir?
Aybastı, Ordu’nun iç (güney) kesiminde, denizden uzak bir ilçedir. Nüfusun önemli bir kısmı Türkmen olan Çepnilerden oluşmaktadır. İsminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, Göktürkler ve Oğuzlar için kutsal olan ay, güneş, duman veya ay tutulması gibi kavramlardan türediği düşünülmektedir.
Aybastı nasıl bir yer?
Aybastı tarihi kalıntılar bakımından zengin bir ilçedir. Karaçalı Kilisesi, Sefalık köyü Haman harabeleri, Şeyh Hasan Kümbet evliyaları, türbeler ve turistik yerler görülmeye değer yerlerdir.
Ordu Aybastı’nın nüfusu kaç?
Aybastı Nüfusu – Ordu Aybastı nüfusu 2022 yılı itibariyle 20.969’dur. Bu nüfusun 10.381’i erkek, 10’u ise çocuktur.
Aybastı neyi meşhur?
Mısır ekmeği, mısır çorbası, keşkek, pancar dolması, pancar çorbası, turşu fasulye, gapçuh fasulyesi, közde fındık mantarı ve Uzundere Irmağı’nda yetiştirilen kırmızı benekli alabalık ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden birkaçıdır.
Ordu Alevileri nereden gelmiştir?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal Dergâhı Alevileridir.
Orduluların soyu nereye dayanıyor?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu ilinin eski adı nedir?
Bu makale Ordu ilinin eski adı olan “Kotyora”ya odaklanmaktadır. Kotyora isminin etimolojisi incelenmekte ve bu bilgilere dayanarak bölgenin etnik ve tarihi durumu tartışılmaktadır.
Orduya neden Ordu demişler?
Ordu adı, Hacı Emiroğlu Süleyman Bey’in 1396 yılında Giresun’u fethetmek için topladığı 12.000 kişilik kuvvetin bugünkü Eskipazar yerinde toplanmasıyla verilmiştir.
Aybastı pazarı hangi gün?
PAZAR GÜNLERİ DEĞİŞTİ. İlçemizde pandemi döneminde pazartesi günleri kurulan mahalle pazarları (sebze-meyve, hayvan ve tuhafiye pazarları) perşembe günlerine alındı.
Aybastı’nın kaç köyü var?
Aybastı Kaymakamlığı Belediye Sayısı: 1 Belde Sayısı: 0 İlçe Sayısı: 21 Köy Sayısı: 0
Ordu Aybastı arası kaç kilometredir?
Ulaşım. Aybastı’dan Ordu merkeze uzaklık 105 km’dir.
Aybastı önceden nereye bağlıydı?
İlçemiz 1945 yılında Gölköy’e bağlı bir belediye olarak kurulmuştur. İlçemizin ilçe statüsü 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7033 sayılı Kanunla belirlenmiştir.
Ordu’nun en büyük köyü neresi?
Teyneli köyü, nüfus ve alan bakımından Ordu’nun en büyük ilçesidir. İlk sakinleri Türklerdi, ancak Rumlar ve Ermeniler de orada yaşıyordu ve bazı yerleşim yerleri bugün hala Rum isimleri taşıyor.
Ordu’nun en kalabalık ilçesi neresi?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adrese dayalı nüfus sistemi 2023 verilerine göre Ordu ilinin en büyük ilçeleri olan Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçeleri arasında nüfusu artan tek ilçe Ünye oldu. Güncel verilere göre Ünye’nin nüfusu 132.915 oldu.
Orduluların soyu nereye dayanıyor?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu Fatsa hangi Türk boyu?
Danışmet Gazi’nin beylerinden SEVLİ Bey, Ladik tarafından müdahale ederek kısa sürede Samsun, Ünye, Fatsa ve Giresun’un bir kısmını ele geçirip Trabzon’a kadar ilerlemeyi başardı. Bu olaylardan sonra yerleşen Oymaklar sayesinde Türkleşme ve İslamlaşma süreci başladı. Bu boyların en önemlisi ÇEPNİ’dir.
Ordu Kumru hangi Türk boyu?
391-395 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmışlar ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Ordu Akkuş hangi Türk boyu?
Nüfusun %95’i Çepni ve Sünni Türklerden oluşmaktadır. Akkuş, Ordu il merkezine (B. Şehir Merkezi yani Altınordu ilçesi) 115 km, Ünye’ye ise 60 km uzaklıktadır. Akkuş, tarihi Ünye-Niksar İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.